czwartek, 24 maja 2012

bezglutenowe ciasteczka z Minimy

Cóż tu się rozpisywać - te ciasteczka to po prostu niebo w gębie. Cudownie kruche, delikatne, idealnie słodkie. Boskie.

Weźmy:

200 g Minimy
160 g bezmlecznej margaryny
100 g cukru pudru (można dać mniej)
płaska łyżeczka sody

Rozmiękczyć margarynę i zmiksować ją z cukrem "na biało". Dodać kaszkę i sodę, wyrabiać chwilę mikserem, aż zrobi się coś, co przypomina kruszonkę. Brać trochę ciasta, robić z niego kulkę wielkości małego orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczać i układać na blasze. Piec ciasteczka 5 minut w 160 stopniach i następnie ok. 3 minut w 175.
Będą dobre na Kinder Party ;)

29 komentarzy:

  1. Wyglądają bosko, muszą smakować wyśmienicie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Są przepyszne, albo po prostu wyjątkowo w moim guście :)

      Usuń
  2. a ja mam pytanie czy zamiast tej Minimy mozna dac Nestle Sinlac? bo mam w domu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Errcora, nie wiem, bo Sinlacu używaliśmy wieki temu! Minima jest raczej miałka, świetnie się z niej piecze, myślę, że jeśli Sinlac jest podobny, to śmiało możesz próbować :)

      Usuń
  3. Widzę kaszka rządzi :) Lubię takie kruche ciasteczka do gorącej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj rządzi, zwłaszcza w tym wydaniu, ciastka megapycha.
      Ja do kawki popychałam ;)

      Usuń
  4. Kruche ciasteczka górą:)Smaczne prawda, nawet się nie spodziewałam, że takie wyjdą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co, jak zobaczyłam Twoje, to sobie pomyślałam "aaaaa, ubiegła mnie cioteczka Kasieczka" ;) Ale i tak zrobiłam, bo wyglądały tak smakowicie, że wiedziałam, że warto takie zrobić. Tylko że ja, jako leniuch i minimalistka nie wypieściłam ich tak jak Ty. Na weekend też zrobię :)

      Usuń
  5. Czy pieczesz z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z termoobiegiem, ja właściwie zawsze i wszystko piekę z termoobiegiem.

      Usuń
  6. są rewelacyjne, cała rodzina je wsuwa aż się uszy trzęsą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, i u mnie też wszyscy wciągają aż miło ;)

      Usuń
  7. jakiej margaryny bezmlecznej można użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam Maryny, ale są też inne margaryny, które nie mają mleka w składzie - musisz czytać etykiety :)

      Usuń
  8. czy można tego ciasta użyć np jako spód do szarlotki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, ale myślę, że tak, z tym, że upieczonego. Ja ciasta z Minimy używam do robienie crumbla, jest super. Przepis na takiego crumbla jest u mnie na blogu, polecam :)

      Usuń
  9. Zrobiłam, tylko że z Sinlakiem: http://pysznadieta.blogspot.com/2012/09/bezglutenowe-ciasteczka-z-sinlacu.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja właśnie upiekłam z Sinlacu, wyszły super, smaczne, kruche tylko baaaaardzo słodkie, następnym razem troszkę mniej cukru dam. Dzięki za inspirację. Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, poziom słodkości to kwestia gustu, ale faktycznie troszkę mniej cukru nie zaszkodzi ;) Cieszę się, że smakowały i bardzo dziękuję za komentarz! :)

      Usuń
  11. Dopiero tu zajrzałam a już się zakochałam w tych przepisach :) Mój synek ma alergię na mleko i białko jajka a tu jest wiele fajnych ciekawych propozycji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, bardzo dziękuję i bardzo się cieszę :) U mnie wszystko bez mleka i jajka, a jeśli jest inaczej, wtedy wyraźnie zaznaczam to już w tytule wpisu.

      Usuń
  12. Ciastka pyszne. Nie wyszły takie ładne jak Twoje. Chyba ułożyłam za blisko siebie na blaszce i się posklejały, ale to absolutnie nie wpływa na walory smakowe.Są super. Dzięki za fajne przepisy. Ania

    OdpowiedzUsuń
  13. Da sie zrobic te ciastka bez cukru? Mozna go zastapic czyms zdrowszym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w ogóle nie trzeba dodawać cukru, tylko zmniejszyć ilość tłuszczu - kaszka jest wystarczająco słodka.

      Usuń
  14. A zamiast sody można dodać proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  15. Patysiu, ty jesteś moim lekiem na całe zło . W tym wypadku na wykorzystanie Minimy , której moje rozrabiaki nie chcą zajadać w tradycyjnej postaci. Jutro u nas ciacha. Przechytrzę ich.

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!