niedziela, 22 kwietnia 2012

batoniki musli


Inny, udoskonalony przepis na batoniki musli znajdziecie w mojej książce!
Klasyka ;) Przepis z tych wymyślonych nad garnkiem, ale jeśli już ktoś identyczne robił, to uprzejmie przepraszam za plagiat. Ja użyłam takich, a nie innych składników, ale myślę, że to, co dodamy do "masy klejącej" zależy tylko od naszego kulinarnego gustu. I oczywiście tego, na co pozwala nam dieta. Ja bym chętnie dodała wiórków kokosowych i orzechów, ale cóż... nie mogę i już ;)
Batoniki wyszły pyszne, a w dodatku zdrowe i domowe. Dołączam je do akcji Fit na lato, bo batoniki są lekkie i ułatwiają trawienie oraz Dania upiększające skórę - bo jak wiadomo, suszone owoce, zwłaszcza morele dobrze wpływają na urodę :)

Weźmy:

po szklance:
cukru (najlepiej trzcinowego)
melasy z buraków (u mnie Bauckhoff)
bezmlecznej margaryny lub klarowanego masła
pokrojonych suszonych niesiarkowanych daktyli
pokrojonych suszonych niesiarkowanych moreli
niesiarkowanych rodzynków
ryżu preparowanego
oraz ok. 1,5 szklanki płatków owsianych

Cukier, melasę i margarynę doprowadzić do wrzenia i pogotować minutkę. Zdjąć z ognia, wsypać suszone owoce i ryż preparowany, dobrze wymieszać. Następnie wsypywać płatki i mieszać - do momentu, aż masa będzie odpowiednio zwarta (mnie wyszło niecałe 1,5 szklanki płatków). Płaską formę nakryć folią spożywczą, wyłożyć masę, wyrównać i odstawić do zastygnięcia. Pokroić na batoniki i zajadać na zdrowie :)

22 komentarze:

  1. Samo zdrowie! A wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. MM, ależ Ty jesteś szybka! :) Dziękuję :-*

    OdpowiedzUsuń
  3. łooooo jakie cudo i to bez pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez pieczenia, bo melasa ładnie wszystko "klei" ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też takie robię z przepisu stąd: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21814
    To moje ulubione i są przepyszne! Najlepsze, że można je dowolnie dostosowywać w zależności od tego, co mamy pod ręką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OSa dzięki za link, już zapisałam przepis, zamiast miodu użyję jakiegoś syropu. Z czym je robiłaś?

      Usuń
    2. MAG! :) Jak się udał wyjazd?
      Zamiast miodu melasę - super klei ;)

      Usuń
  6. Spróbuję ich kiedyś, dziękuję :) Moje pyszne, ale raczej z tych słodkich.

    OdpowiedzUsuń
  7. Patysko, a jakbym zamiast melasy buraczanej dodała karobowej? Jest konsystencją zbliżona do syropu klonowego. Myślisz ze wyjdzie?
    Świetne batoniki, spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Melasy karobowej? A cóż to za cudo?
      Nie wiem Słońce, myślę, że będzie ok, jeśli jest tak kleista i gęsta jak inne melasy.
      Batoniki bardzo słodkie, dzieciaki szaleją ;)

      Usuń
  8. Takie batoniki są świetne do zabrania do pracy czy na uczelnię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda. Dziękuję Natalio! :)

      Usuń
  9. ale przepysznie wygląda!
    muszę zrobić!

    obserwuję i zapraszam do mnie i do polubienia Fanpage :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A co mozna dodać zamiast melasy z buraków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, myślę, że inną melasę, golden syrup lub miód, jeśli dozwolony w diecie.

      Usuń
  11. Przepis tragiczny, za bardzo się uczepiłaś niesiarkowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze się zastanawiam nad tym, dlaczego hejterzy nie lubią się podpisywać ;)

      Usuń
  12. A czy w jakim sklepie takie owoce nie siarkowane można dostać? Zawsze zastanawiałam się jak kupowałam takie owoce... czy samemu kupić suszarke i w lecie suszyć na potęge :) Magda z Zamościa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsze własne ;)
      niesiarkowane są w sklepach eko.

      Usuń
  13. A po za tym uwielbiam takie słodkości, dzieki Pani w końcu przytyje :D zawsze uwielbiałam do śniadanka coś słodkiego podjeść :) Magda z Zamościa

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!