czwartek, 5 kwietnia 2012

babka kawowa bez jajek i mleka


Zazwyczaj jak coś piekę, to z myślą o małych alergikach. Ale przecież tym większym też się coś od życia należy. Na przykład nowa, długoposzukiwana i nieduża forma na babkę z kominkiem ;) Przede wszystkim jednak: babka kawowa. Z kawą i kawowym alkoholem. I - jeśli ktoś ma ochotę - z lukrem kawowym. Ja nie dałam lukru, bo ciasto jest słodkie i intensywnie kawowe, a poza tym nie przepadam za lukrowanymi babkami. Ukawowiłam mój ulubiony przepis, czyli ten na biszkopt i muszę przyznać, że jako miłośnik kawy jestem w siódmym niebie. Ponieważ babka jest przepyszna, idzie się lansować na Słodką Wielkanoc Alergika, Babki i babeczki oraz Wielkanocne Smaki 2 ;)

Wystarczy mieć:

250 g mąki
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej 
łyżeczkę ekstraktu waniliowego
50 ml oleju
250 ml wody z 3-4 łyżkami octu balsamicznego 
50 ml likieru kawowego
ewentualnie cukier puder, wrzątek, kawa rozpuszczalna i likier kawowy na lukier

Wymieszać suche składniki, dodać mokre, ubić mikserem. Wylać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, do 2/3 wysokości. Włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (150 stopni przy termoobiegu) i piec 30-35 minut. Ukręcić gęsty lukier z cukru i wrzątku dodając po odrobinie kawy i likieru do uzyskania pożądanej mocy smaku i polać nim wystudzoną babkę.

Zapraszam do Veggie na świetny konkurs Przepisy Wielkanocne! Dodaj swój wegański lub wegetariański przepis, a być może dostaniesz fajną nagrodę :)




17 komentarzy:

  1. Dziękuję :) Jest serio pyszna, bardzo kawowa, idealna w konsystencji. No właśnie... muszę chyba dorzucić zdjęcie wnętrza póki baba zjedzona tylko do połowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis i baba pierwszy sort

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Alu, jak kto lubi kawę, to ta baba będzie mu smakować :)

      Usuń
  3. ciekawy przepis.
    a babeczka? ma taki zwariowany kształt xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babeczka dla kawoszy. A kształt wziął się stąd, że ten rodzaj ciasta "wybucha" pośrodku, więc nad kształtem nadanym przez formę jest jeszcze czapa ;) I tak właśnie wyszło, że baba przypomina morskiego potwora ;)

      Usuń
  4. Domagam się zdjęcia wnętrza, choć zewnętrze zapowiada coś wspaniałego :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Arveno, będzie, tylko w tak zwanym późniejszym terminie, bo wykorzystano okazję, żem w przedświątecznym amoku i zeżarto babę z cichacza zanim zdążyłam jej pyknąć fotkę ;) Baba jest pyszna, zamierzam ją często robić, więc dorobię i dodam zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też bardzo dziękuję, Bożenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy zamiast zwykłej mąki może byc bezglutenowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować. Ja nie robiłam, ale mam sygnały od użytkowników, że robią moje ciasta np. na mieszance mąki gryczanej i jaglanej, i rezultaty są zadowalające.

      Usuń
  9. Upieklam! Zapalilam sie do tego, jak tylko wypatrzylam ta stronke. Ale kicha! Wyszedl mi mega zakalec! Zrobilam drugie podejscie, bo uznalam, ze ciasto bylo troche za rzadkie. Dalam wiecej maki. Ucieszylam sie, bo ciasto uroslo i peklo. Ale po przekrojeniu - de javu! :(
    Pieklam w zwyklej tortownicy i keksowce, bo babkowej formy nie mam, ale to raczej nie ma znaczenia. Zalamka;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro :( Nie wiem, jak się udało zrobić z tego zakalca, ta babka wyjątkowo mocno wyrasta. Może za duże oczekiwania - wegańskie ciasta nie są tak pulchne, jak te z jajkami, mają konsystencję gąbki.

      Usuń
    2. Na nic sie nie nastawialam. Bananowiec wyszedl mi calkiem przyzwoity:) ale babka w srodku gabki ani troche nie przypominala (raczej zbita chalwe). Dam jej moze jeszcze jedna szanse za jakis czas, a jak znow sie nie uda, to pozostane przy ciastkach.

      Usuń
    3. Do licha... to następnym razem spróbuj 175 stopni z termoobiegiem, może wtedy będzie ok.

      Usuń
  10. No i zakalec :/ Nie wiem co źle zrobiłam...

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!