piątek, 9 marca 2012

placki ziemniaczane bez jajek


Placki ziemniaczane wcale nie potrzebują jajka, nawet są smaczniejsze i bardziej chrupiące bez ;) Przepis na te placki to tzw. przepis mamusi - brak jaj, mleka i mąki w czasach, gdy na półkach stał tylko ocet wymusił kreatywność i zaowocował recepturą na najpyszniejsze placki ziemniaczane jakie jadłam. Zawsze robię placuszki na przysłowiowe oko, ale postaram się podać chociaż przybliżone proporcje.

Przygotujmy:

ok. 10 ziemniaków
2 niezbyt duże cebule
spora garść płatków owsianych lub kleiku ryżowego
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Ziemniaki i cebule zetrzeć, wsypać płatki, masę doprawić, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Smażyć na rumiano z obu stron, przekręcając placki na drugą stronę dopiero wtedy, gdy nie będą surowe na wierzchu.

Po moją książkę zapraszam do księgarni JakWyżej lub Coryllus oraz stacjonarnie: do FOTO-MAG przy stacji metra Stokłosy oraz księgarni Latarnik przy ul Łódzkiej 8 w Częstochowie.

16 komentarzy:

  1. ja ostatnio robię tylko z ziemniaków, cebuli i odrobiny mąki i też są pyszne :-P a o płatkach jeszcze nie słyszałam :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, po co te jaja :) a z płatkami spróbuj, fajne są.

      Usuń
  2. Banerek już dodany:)

    Fajny przepis na placki ziemniaczane-na pewno wypróbuję!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Zdrowsza :) A placki warto wypróbować, są chrupiące i pyszniutkie.

      Usuń
  3. Ale super pomysł! Na pewno kiedyś wykorzystam. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agaton, dziękuję! :) A placuchy polecam, rewela ;)

      Usuń
  4. Bejdrowanie (?) Ci się udało!;)
    Chciałam napisać, że fajny przepis z tymi płatkami i na pewno go wypróbuję w sezonie plackowym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bejdrować może być z Podlasia ;)
      Próbuj Sówko, warto!

      Usuń
  5. są super! Ja zrobiłam z odrobiną pasty chili, a płatki (błyskawiczne z lidla) dodałam w ilości miarki 100 ml.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doro, dzięki. A pomysł z chili - genialny! :)

      Usuń
  6. Czy jeśli chciałabym dodać ten kleik ryżowy to tak na surowo mam wsypać jakieś płatki ryżowe??? Czy najpierw ugotować kleik i go dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, na surowo, czy kleik, czy płatki, to na surowo.

      Usuń
  7. Trafiłam na ten blog przypadkiem. W chwili gdy już nie daję rady jako mama 18-miesięcznej alergiczki. Niby tylko mamy mleko, jajka, cytrusy, truskawki ale jednak jest mi ciężko zrobić coś atrakcyjnego i zarazem dobrego...A przepisy są naprawdę genialne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mam nadzieję, że przepisy będą przydatne :)

      Usuń
  8. też ostatnio robiłam bez jajka, ale młody i tak nie może ich jeść, bo (ale to tajemnica, bo my z Wielkopolski) jest uczulony na ziemniaki :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie można zrobić nic lepszego z ziemniaków niż placki ziemniaczane! PYCHA

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!