środa, 14 marca 2012

"pascha" bezmleczna


Do prawdziwej paschy to najbardziej jest podobna z wyglądu ;) Ale jest smaczna, słodka, nadająca się dla alergików i zdrowa, dzięki dodatkowi suszonych czy kandyzowanych owoców - z kandyzowanymi będzie bardziej atrakcyjna wizualnie. Jej zrobienie jest niezwykle proste i zajmuje jakieś 5 minut. Idealna na wielkanocny stół - dlatego dodaję ją do akcji Słodka Wielkanoc Alergika oraz Wielkanocne Smaki 2.

Przygotujmy:

500 ml dozwolonego "mleka" np. roślinnego (ja robiłam na bebilonie pepti)
2 łyżki cukru
5-6 łyżek błyskawicznej kaszy manny (kukurydzianej w wersji bezglutenowej)
miąższ z 1/3 laski wanilii lub aromat lub cukier waniliowy (dałam własnej roboty cukier waniliowy)
sporą garść pokrojonych suszonych lub kandyzowanych owoców

Kaszkę wymieszać z "mlekiem", cukrem oraz wanilią i gotować ciągle mieszając, aż dobrze zgęstnieje i stanie się dość gładka. Dodać owoce, wymieszać i przelać do schłodzonej lodowatą wodą salaterki. Gdy zastygnie wyłożyć na talerz, udekorować i gotowe :)

Zapraszam do Veggie na świetny konkurs Przepisy Wielkanocne! Dodaj swój wegański lub wegetariański przepis, a być może dostaniesz fajną nagrodę :)

7 komentarzy:

  1. dla mnie to taka legumina, bardzo lubię :)))
    Śliczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Alu :) legumina? legumina... to było coś, co się jadało będąc dziecięciem, chyba muszę pogooglać co to mogło dokładnie być :)

      Usuń
  2. Mniam, paluszki lizać wypróbuję na pewno. Chyba w sobotę pomyślę nad jakimś pyszniutkim przepisem do Akcji. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, średnio te paluszki lizać jak się pamięta smak prawdziwej paschy, albo serniczka, ach...
      Tak, bardzo proszę, bardzo bardzo żebyś wrzuciła coś na akcję :)

      Usuń
  3. nie wiem dlaczego opcjonalnie bezglutenowa (bynajmniej tak pokazuje na durszlaku http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/slodka-wielkanoc-alergika?page=2#fndtn-panel-aktualne) skoro zawiera kaszę mannę. hmmm zastąpić ryżową? nie wiem?...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zastąpić kukurydzianą, zapomniałam dopisać

      Usuń
  4. Czy dobrze rozumiem, że bebilon pepti można gotować? Zawsze bałam się tego robić.

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!