wtorek, 20 marca 2012

mazurek "kajmakowy" bez mleka


Najbardziej ze wszystkich wielkanocnych przysmaków lubię mazurek kajmakowy i to właśnie niemożność napchania się tym smakołykiem po uszy dokucza mi najbardziej. No cóż, musiałam coś z tym zrobić. Okazało się, że "coś" jest nawet udane, smakowało nie tylko alergikom, a jak dla mnie, to po prostu bomba.

Przepis na ten mazurek znajdziecie w mojej książce "100 smakołyków dla alergików".

17 komentarzy:

  1. No i poziom akcji został zawyżony :)Szalejesz w kuchni, Moja Droga. Ten przepis wypróbuję na pewno, Natalka się ucieszy lubi połączenie kruchego ciasta i słodyczy kajmaku. Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojtamojtam ;) Myślę, że Nat będzie zachwycona - ciasto kruche, ale nie straszliwie, kajmak słodki i ciąąąągnący ;)

      Usuń
  2. Super, pokusze się o zrobienie na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ageczka, dziękuję :) Polecam, jest smaczny, naprawdę.

      Usuń
  3. Bardzo ładny! A czy ten kajmak to kruchy jest czy "ciągnący się? Wstawiłam na mojego FB:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochanieńka, ciągnący na maxa, i lepiej trzymać w lodówce, muszę to dopisać. Dziękuję MAG!
      to kiedy się umawiamy na biobazarze?

      Usuń
  4. A co to za ciekawe ozdoby? wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alebabko, dziękuję - te ozdoby to niestety całkiem niekoszerne alergicznie ;) żelki Haribo.

      Usuń
  5. Ale będę miała niespodziankę dla szwagierki. Dzięki za ten przepis, bardzo na czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się i mam nadzieję, że będzie smakowało :) Na durszlak.pl mamy akcję Słodka Wielkanoc Alergika - jak się postaramy, to będzie więcej przepisów wielkanocnych.

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy w tym kajmaku jest wyczuwalny Bebilon Pepti? Nie cierpię tego smaku, brrrr...

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety tak, choć nie za mocno. A nie możesz użyć jakiegoś mleka roślinnego w proszku? Jaglanego? Ryżowego?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wolałabym nie, bo wszystkie mleka roślinne w proszku zawierają tłuszcz utwardzony (przynajmniej te dostępne w moim eko sklepie), a ostatnio staram się bardzo ograniczać jego użycie.

    OdpowiedzUsuń
  10. I słusznie, bo jest niezdrowy. No to nie wiem, co Wam poradzić oprócz szukania mleka bez transów. W każdym razie będę się uważniej przyglądać, jak znajdę takie bez, to dam znać.

    OdpowiedzUsuń
  11. OSa! da się zrobić kajmak bez żadnego mleka w proszku, tylko, że nie będzie to zbyt ekonomiczne ;)
    zobacz u MAG:
    http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!