wtorek, 20 marca 2012
mazurek "kajmakowy" bez mleka
Najbardziej ze wszystkich wielkanocnych przysmaków lubię mazurek kajmakowy i to właśnie niemożność napchania się tym smakołykiem po uszy dokucza mi najbardziej. No cóż, musiałam coś z tym zrobić. Okazało się, że "coś" jest nawet udane, smakowało nie tylko alergikom, a jak dla mnie, to po prostu bomba.
Przepis na ten mazurek znajdziecie w mojej książce "100 smakołyków dla alergików".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
No i poziom akcji został zawyżony :)Szalejesz w kuchni, Moja Droga. Ten przepis wypróbuję na pewno, Natalka się ucieszy lubi połączenie kruchego ciasta i słodyczy kajmaku. Pozdrawiam wiosennie.
OdpowiedzUsuńojtamojtam ;) Myślę, że Nat będzie zachwycona - ciasto kruche, ale nie straszliwie, kajmak słodki i ciąąąągnący ;)
UsuńSuper, pokusze się o zrobienie na święta :)
OdpowiedzUsuńAgeczka, dziękuję :) Polecam, jest smaczny, naprawdę.
Usuńaaaaa prawdziwy mazurek
OdpowiedzUsuńaaaaa prawie ;)
Usuńdzięki Alu :-*
Bardzo ładny! A czy ten kajmak to kruchy jest czy "ciągnący się? Wstawiłam na mojego FB:)
OdpowiedzUsuńKochanieńka, ciągnący na maxa, i lepiej trzymać w lodówce, muszę to dopisać. Dziękuję MAG!
Usuńto kiedy się umawiamy na biobazarze?
A co to za ciekawe ozdoby? wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńAlebabko, dziękuję - te ozdoby to niestety całkiem niekoszerne alergicznie ;) żelki Haribo.
UsuńAle będę miała niespodziankę dla szwagierki. Dzięki za ten przepis, bardzo na czasie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i mam nadzieję, że będzie smakowało :) Na durszlak.pl mamy akcję Słodka Wielkanoc Alergika - jak się postaramy, to będzie więcej przepisów wielkanocnych.
OdpowiedzUsuńA czy w tym kajmaku jest wyczuwalny Bebilon Pepti? Nie cierpię tego smaku, brrrr...
OdpowiedzUsuńNiestety tak, choć nie za mocno. A nie możesz użyć jakiegoś mleka roślinnego w proszku? Jaglanego? Ryżowego?
OdpowiedzUsuńWolałabym nie, bo wszystkie mleka roślinne w proszku zawierają tłuszcz utwardzony (przynajmniej te dostępne w moim eko sklepie), a ostatnio staram się bardzo ograniczać jego użycie.
OdpowiedzUsuńI słusznie, bo jest niezdrowy. No to nie wiem, co Wam poradzić oprócz szukania mleka bez transów. W każdym razie będę się uważniej przyglądać, jak znajdę takie bez, to dam znać.
OdpowiedzUsuńOSa! da się zrobić kajmak bez żadnego mleka w proszku, tylko, że nie będzie to zbyt ekonomiczne ;)
OdpowiedzUsuńzobacz u MAG:
http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/