środa, 22 lutego 2012

ciasteczka owsiane


Przepyszne, zdrowe ciacha, co prawda nie mają szans na tytuł ciasteczkowych miss, ale przecież nie będziemy się przejmować drobiazgami. 

Przepis na te ciasteczka znajdziecie w mojej książce "100 smakołyków dla alergików".

18 komentarzy:

  1. Wyglądają słodko:) Z pewnością wypróbuję te ciasteczka, my też lubimy zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Popełnię te ciasteczka w weekend, są wielce zachęcające. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. MAG, Pozytywnie, dzięki! Róbcie ciastka, bo są fajowe :) tylko dajcie więcej bakalii, zwłaszcza słonecznika.

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie świetne ciasteczka , nie tylko dla alergików

    OdpowiedzUsuń
  5. dzięki Alicjo, są bardzo smaczne, z czystym sercem polecam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Po chałwie śladu już dawno nie ma, więc teraz zrobię te ciasteczka - mam zamiar dać słonecznik w ilości ekstremalnej!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sowo, jeśli dasz ekstremalnie, to się mogą nie zlepić. chyba, że dodasz jajo ;)

      Usuń
  7. Zrobiłam je, a jakże są CUDOWNE kruche, chrupiące, pachną słonecznikiem i można je żuć i chrupać bez końca. Najlepsze owsiane jakie zrobiłam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No fakt, można bez końca... najgorsze jest to, że nawet następnego dnia, jak już stracą nieco na chrupkości, to i tak można bez końca ;)

      Usuń
  8. Patysiu, robiłaś bez dodatku mąki, czy tylko zapomniałaś ją dopisać w składnikach? Bo w tamtym przepisie jest.

    OdpowiedzUsuń
  9. Sówko, tam są 2 przepisy na ciastka owsiane, ja robiłam z tego drugiego, czyli tego bez mąki a z kleikiem ryżowym. Właśnie te drugie zostały mi polecone przez Agatkę :)
    Robisz? Super, proszę wrzuć u siebie, proszę proszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja się zatrzymałam na tym pierwszym i właśnie mi nie pasowało, że tak dużo w przepisie zmienione,haha.
      Stąd się tez wziął mój pomysł z tą ilością ekstremalną słonecznika, bo w tamtym przepisie jest szklanka:)
      Ok, teraz już wiem, tylko nie wiem czym kleik ryżowy zastąpić - może jaglanym? Bo ja mam ryż, który się nie rozklei raczej...
      Zrobię, tylko jeszcze nie wiem kiedy, ale w tym tygodniu na pewno:)

      Usuń
    2. myślę, że spoko będzie z jaglanym :)

      Usuń
    3. Zrobiłam dzisiaj, zamiast cukru dałam miód, a kleiku ryżowego - kleik z kaszy jaglanej (za bardzo kleik mi z tego nie wyszedł;) i to chyba było powodem, że ciasteczka się nie skleiły i wyszła z tego granola:D
      Drugą partię więc zrobiłam już jak granolę: rozsypałam na blasze i piekłam do mocnego zrumienienia.
      I nie ma tego złego, to jest pyszne i zajadam po prostu łyżeczką!

      Usuń
    4. Aha, jeszcze jeden powód mógł być: dałam zwykłe płatki, a nie błyskawiczne. To chyba był powód główny:)
      P.s Podjadam przy każdym wejściu do kuchni;)

      Usuń
  10. granola dobra rzecz ;) myślę, że rzeczywiście problem mógł powstać z winy niebłyskawicznych płatków. a wodę dałaś?

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!