Przygotujmy:
350 g kleiku jaglanego
150 g cukru
kostkę bezmlecznej margaryny
wanilię, cukier lub aromat waniliowy
zimną wodę
dowolny dżem
Wymieszać kleik z cukrem i wanilią, dodać posiekaną margarynę i wyrabiać (a raczej wrabiać :)) palcami tak, by margaryna "zniknęła". Dolewać porcjami wodę i wyrabiać jak ciasto kruche. Wody należy dodać tyle, by udało się zagnieść ciasto, myślę, że to może być koło szklanki ;) Formować okrągłe ciasteczka wielkości dużego orzecha włoskiego i układać na natłuszczonej blasze. Robić w nich dziurkę, a w dziurkę nakładać dżem. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec 10 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175 i piec jeszcze 5 minut, żeby się ładnie przyrumieniły.
Kilka uwag:
1. Dałam 250 g kleiku jaglanego i 100 ryżowego, bo ciasteczka były częścią planu zużywania zapomnianych "skarbów" znalezionych podczas świątecznych porządków ;)
2. Użyłam margaryny zwanej Maryną - nie ma w składzie nic z mleka, ale ostrzeżenie o możliwości zawierania śladowych ilości mleka owszem.
ojej ja nawet nie wiedziałam ,że taki kleik istnieje ,a ciasteczka świetnie się prezentują
OdpowiedzUsuńdzięki wielkie :) zabieram się za Twoje ciasto jabłkowe, ale kompletowanie suszonek (oczywiście niesiarkowanych ;)) idzie mi okrutnie opornie. jednakowoż nie odpuszczę, bo już mi się ta "szarlota" śni ;)
OdpowiedzUsuńja to mam własne posuszone owoce w takiej suszarce do grzybów , choć mi się już kończą niestety
OdpowiedzUsuńA czy da się zrobić te ciasteczka z użyciem kaszy jaglanej? Bo mam problem z kupieniem kleiku ;/
OdpowiedzUsuńNie wiem, ale raczej niestety nie... Chyba, że z ugotowanej. Ale naprawdę nie wiem. A może zrobisz z innego kleiku? Na przykład ryżowego?
UsuńSpróbuję z ryżowym, dzięki za odpowiedź! I za tego bloga :)
OdpowiedzUsuńNa pewno się uda. To ja bardzo dziękuję! :)
UsuńPatyska.., aj lowju :) . To pierwszy przepis, jaki uczyniłam, mam nadzieję, ze wszystkie są tak fantastyczne!
OdpowiedzUsuńAnonimko, bardzo Ci dziękuję, takie komentarze sprawiają, że czuję siłę do dalszego kombinowania :)
UsuńA jak myślisz, wyjdą z płatków jaglanych? Kupiłam a teraz stoją i patrzą na mnie z wyrzutem ;)
OdpowiedzUsuńKasia
Wątpię, ale płatków jaglanych możesz użyć jak owsianych, wybełtać z bananem i cukrem, i jakoś to będzie ;)
UsuńDziękuję :) coś wymyślę
OdpowiedzUsuńCzy zamiast margaryny moze byc maslo klarowane?
OdpowiedzUsuńMyślę, że warto spróbować, z tego co pamiętam, na maśle klarowanym też je robiłam.
Usuń