sobota, 7 stycznia 2012

bezglutenowe ciasteczka jaglane


Smakowita wariacja na temat kleikowych ciasteczek ryżowych. Ciasteczka jaglane są zdrowsze, bo zrobione z pełnoziarnistego, ekologicznego kleiku jaglanego i odpowiednie nawet dla osób bardzo uczulonych na krowę, bo pieczone na margarynie bezmlecznej. Łatwiej je zrobić, bo margaryna sama klei ciasteczka, nie ma potrzeby ugniatania-sklejania, jak przy ryżowych na maśle klarowanym. W dziurki nałożyłam własnej roboty dżemu z jagody kamczackiej - jego smak idealnie pasuje do jaglanych ciasteczek.

Przygotujmy:

350 g kleiku jaglanego
150 g cukru
kostkę bezmlecznej margaryny
wanilię, cukier lub aromat waniliowy
zimną wodę
dowolny dżem

Wymieszać kleik z cukrem i wanilią, dodać posiekaną margarynę i wyrabiać (a raczej wrabiać :)) palcami tak, by margaryna "zniknęła". Dolewać porcjami wodę i wyrabiać jak ciasto kruche. Wody należy dodać tyle, by udało się zagnieść ciasto, myślę, że to może być koło szklanki ;) Formować okrągłe ciasteczka wielkości dużego orzecha włoskiego i układać na natłuszczonej blasze. Robić w nich dziurkę, a w dziurkę nakładać dżem. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec 10 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175 i piec jeszcze 5 minut, żeby się ładnie przyrumieniły.

Kilka uwag:
1. Dałam 250 g kleiku jaglanego i 100 ryżowego, bo ciasteczka były częścią planu zużywania zapomnianych "skarbów" znalezionych podczas świątecznych porządków ;)
2. Użyłam margaryny zwanej Maryną - nie ma w składzie nic z mleka, ale ostrzeżenie o możliwości zawierania śladowych ilości mleka owszem.

12 komentarzy:

  1. ojej ja nawet nie wiedziałam ,że taki kleik istnieje ,a ciasteczka świetnie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki wielkie :) zabieram się za Twoje ciasto jabłkowe, ale kompletowanie suszonek (oczywiście niesiarkowanych ;)) idzie mi okrutnie opornie. jednakowoż nie odpuszczę, bo już mi się ta "szarlota" śni ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja to mam własne posuszone owoce w takiej suszarce do grzybów , choć mi się już kończą niestety

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy da się zrobić te ciasteczka z użyciem kaszy jaglanej? Bo mam problem z kupieniem kleiku ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, ale raczej niestety nie... Chyba, że z ugotowanej. Ale naprawdę nie wiem. A może zrobisz z innego kleiku? Na przykład ryżowego?

      Usuń
  5. Spróbuję z ryżowym, dzięki za odpowiedź! I za tego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się uda. To ja bardzo dziękuję! :)

      Usuń
  6. Patyska.., aj lowju :) . To pierwszy przepis, jaki uczyniłam, mam nadzieję, ze wszystkie są tak fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, bardzo Ci dziękuję, takie komentarze sprawiają, że czuję siłę do dalszego kombinowania :)

      Usuń
  7. A jak myślisz, wyjdą z płatków jaglanych? Kupiłam a teraz stoją i patrzą na mnie z wyrzutem ;)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wątpię, ale płatków jaglanych możesz użyć jak owsianych, wybełtać z bananem i cukrem, i jakoś to będzie ;)

      Usuń
  8. Dziękuję :) coś wymyślę

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!