piątek, 16 grudnia 2011

pierniczki bez miodu, mleka i jaj


"Coraz bliżej Święta", jak śpiewali w reklamie pewnego napoju, a zatem trzeba pomyśleć o pierniczkach, babie i tym podobnych. Bo piernik już mam. Co prawda mogę je zrobić dodając przypraw piernikowych do ciastek melasowych, ale te ciastka nie dają się wałkować i wycinać. Zmodyfikowałam więc przepis z mojego cookbooka, mam go od lat, nawet nie wiem, skąd się wziął. Najważniejsze, że dał się przerobić na przyjazny alergikom - pierniczki wyszły dobre, acz niezbyt śliczne. I jeśli mam być szczera, wolę ciasteczka melasowe w roli pierniczków niż pierniczki we własnej roli ;)

Weźmy:

600 g mąki
200 g syropu klonowego
200 g cukru
100 g klarowanego masła
szczyptę soli
płaską łyżeczkę sody rozpuszczoną w ok. 1/2 szklanki soku lub wody z łyżeczką octu balsamicznego
paczkę przypraw do piernika
łyżeczkę karobu (niekoniecznie, tylko wtedy, gdy chcemy ciemniejsze pierniczki)

Syrop z cukrem, masłem, solą i przyprawami podgrzać, przestudzić. Wyrobić z resztą składników - gdyby ciasto wydawało się zbyt suche, dodać syropu i masła. Uformować kulę i odstawić do lodówki na parę godzin, a nawet kilka dni. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wykrajać figurki. Piec ok. 20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Dekorować według gustu i możliwości.

5 komentarzy:

  1. A to masło to jakieś bezmleczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dobrze sklarowane, to właściwie bezmleczne. Ale przy poważnym uczuleniu zastąpiłabym je margaryną bezmleczną.

      Usuń
  2. Czy zamiast syropu klonowego można dodać agawowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, myślę, że tak. Ale szczerze (i bardziej ;)) polecam te pierniczki:
      http://smakolykialergika.blogspot.com/2012/12/pierniczki-wspolnie-pieczone.html
      Są kruche i delikatne, a w dodatku łatwiej się je robi.

      Usuń
  3. Czy takie pierniczki można załadować do puchy i mieć na zapas przez całe święta?

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!