sobota, 24 grudnia 2011

babka z bakaliami - bez jajek i mleka


Z bakaliami jak z bakaliami - u mnie tylko rodzynki, ale jak ktoś może, na przykład, kandyzowaną skórkę pomarańczową, to proszę bardzo :) Ciasto od jagodzianek, bo przepis bardzo dobry i sprawdził się na babie znakomicie. Jako że baba świąteczna, to można ubrać - w wersji alergicznej lukrem. Ja nie ubierałam, bo nie przepadam za lukrowanymi babami.

Przepis na tę babę znajdziecie w mojej książce "100 smakołyków dla alergików".

A oto baba w środku - mięciutka i puszysta :)


15 komentarzy:

  1. Mam pytanie ,czy to ciasto powinno być rzadkie przed wyrośnięciem?Moje takie było ,a dokładnie trzymałam sie przepisu.Po upieczeniu wyszło dość ciężkie ,nie puszyste ,brunatne ciasto.Zastanawiam się co było tego przyczyną.Jest lepkie pomimo ,że piekłam je 60 min.Coś m tu nie pasuje konsystencja przed upieczeniem dlatego o nią pytam.Dziękuję .Lila

    OdpowiedzUsuń
  2. Lila, powinno być lekkie - takie jak na zdjęciu. Jeśli chodzi o konsystencję przed pieczeniem, to powinna być taka, jak zwykłego drożdżowego. Trzeba stopniowo dolewać wody w trakcie wyrabiania, powinno być gęste, ale nie aż tak, jak na chleb. Trzeba to wyczuć ;) I musi porządnie wyrosnąć. A robiłaś kiedyś "normalne" drożdżowe? Jeśli tak, to konsystencje powinny być takie same dla "normalnego" i "nienormalnego" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie dziękuję za odpowiedz.Myślę,że dzięki niej złapałam odpowiednie tory.Zabieram się więc ponownie za wykonanie tejże babeczki.Tak ,robiłam wielokrotnie ciasto drożdżowe.Mam nadzieję ,ze tym razem uzyskam puszysty i pyszny efekt.Dam znać jak mi wyszło.Pozdrówka.Lila

    OdpowiedzUsuń
  4. Babeczka wykonana.Duża mi wyrosła,puchata i smaczna.Sekret tkwił w konsystencji.Jeszcze raz dziękuję.Teraz przymierzam się do Twojej babki łaciatej bez mleka.Lila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to super :) A babka łaciata jest przepyszna, tylko, że słodka, więc jak lubicie mniej słodkie, to nie wiem, czy Wam posmakuje. Dziękuję Lila!

      Usuń
  5. Zamierzam upiec tę babę na Święta :) powiedz, mieszając mikserem, powinnam użyć tego haka do ciasta drożdżowego?

    Pozdrawiam
    Ula

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, właśnie haków do wyrabiania. Takich w kształcie loków ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. No to czeka mnie ręczne wyrabianie :) niestety mój mikser nie ma takiego dodatku :( dziękuję i dam znać jak wyszło!

    Ula

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojojoj ;) Ale warto się pomęczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię właśnie tą smakowicie wyglądającą babeczkę. Ciasto zapełniło mi formę po brzegi. Obawiam się że użyłam za małej formy(20 cm średnicy.Czy w takim razie mam piec dłużej? Proszę o radę :)
    Milena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milenko, chyba rzeczywiście za mała forma ;) Ale nie przejmuj się, najwyżej trochę wykipi. Piecz zgodnie z podanym czasem, ale zanim wyłączysz piekarnik, sprawdź patyczkiem - jak będzie suchy, to znaczy że wszystko ok.

      Usuń
  10. Hej! A jeszcze jedno bo ta baba też mnie intryguje dla mojej koleżanki karmiącej :-). Mogę ciasto wyrobić maszyną??? Czy muszę ręcznie? A jeśli maszyną, to ile wody chlupnąć?? Natasza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nati, ja to wyrabiam mikserem, wiesz, tymi hakami w kształcie anglezów ;) W życiu by mi do głowy nie przyszło, żeby łapkami. Myślę, że w maszynie można spoko, ale ile wody chlupnąć to pojęcia nie mam... A nie tyle, co w przepisie?

      Usuń
  11. WITAM!PROSZĘ MI POWIEDZIEĆ CZY MARGARYNĘ ROSLINNĄ MOGĘ ZASTĄPIĆ TŁUSZCZEM KOKOSOWYM (TAKIE COŚ KUPIŁAM) Z PANI KSIĄŻKI JAK DOBRZE ROZUMIEM TO COŚ Z TYM KOKOSEM NIE TAK.POZDRAWIAM!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokos jest mniej bezpieczny niż zwykły olej czy bezmleczna margaryna.

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!