poniedziałek, 14 listopada 2011

tort bez jajek i mleka orzechowo-czekoladowy - bez orzechów i czekolady


Bardzo dobry torcik, w dodatku z wyglądu podobny zupełnie do normalnego ;) Musiałam go zrobić na szybko i nie miałam czasu na misterne zdobienia, więc po prostu posmarowałam wierzch kremem, posypałam cukrem pudrem i poukładałam żelki. Ale i tak nie wyglądał źle. I raczej źle nie smakował, skoro nie zdążyłam zrobić zdjęć całości ;)

Weźmy:

na ciasto "orzechowe":
szklankę cukru
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
2 łyżki octu balsamicznego
1 czubatą łyżeczkę sody
1 czubatą łyżkę masła słonecznikowego
3 łyżki oleju
szczyptę soli
szczyptę ziarenek wanilii lub łyżeczkę cukru waniliowego

na krem "czekoladowy":
2 szklanki dozwolonego "mleka" (preparatu mlekozastępczego, mleka roślinnego etc.)
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki karobu
dużą szczyptę wanilii lub czubatą łyżeczkę cukru waniliowego
2 czubate łyżki masła klarowanego

słodką herbatkę do nasączenia

dowolne i dozwolone ozdoby

Zrobić budyń karobowy według tego przepisu, wymieszać na ciepło z masłem klarowanym i odstawić do ostygnięcia. Przygotować ciasto: zmiksować mokre składniki, dorzucić suche, zmiksować wszystko na gładką masę. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem i piec 40-45 minut. Upieczone ciasto przekroić na 3 blaty, przełożyć kremem, złożyć. Wierzch tortu posmarować resztą kremu i udekorować.

9 komentarzy:

  1. Witam;)czy na mące z pełengoziarna można to ciacho robić i tak wyrośnie?I jaka wielkość braszki?
    bardzo proszę o wskazówkę;))
    Pozdrawiam!

    U.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam;)czy na mące z pełengoziarna można to ciacho robić i tak wyrośnie?I jaka wielkość braszki?
    bardzo proszę o wskazówkę;))
    Pozdrawiam!

    U.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam na pełnoziarnistej, więc nie wiem, niestety. Dawno nie robiłam tego tortu i nie pamiętam, jaka to była tortownica, ale chyba taka mniejsza.

    OdpowiedzUsuń
  4. a to masło słonecznikowe to jest bez mleka?

    OdpowiedzUsuń
  5. a gdzie je można dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na przykład w sklepach ze zdrową żywnością - tylko różne firmy je robią, trzeba zawsze sprawdzić skład, czy czegoś dziwnego nie dodali ;) Można też zrobić w domu: uprażyć ziarna słonecznika i zblenderować na krem z odrobiną oleju lub oliwy.

      Usuń
  6. Witam,
    Czy zamiast masła klarownego można użyć oleju rzepakowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wątpię, to powinien być stały tłuszcz, może margaryna albo masło kokosowe?

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!