niedziela, 20 listopada 2011

ciasteczka z dżemem morelowym


Błyskawiczne i pyszne. Idealne, gdy pojawią się niespodziewani goście albo nagła ochota na coś słodkiego. Oczywiście nie muszą być z dżemem morelowym, mogą być, na przykład, z... ulubionym ;)

Wystarczy wziąć:

gotowe bezmleczne ciasto francuskie (np. z Tesco, Lidla)
pół słoiczka dżemu
odrobina brązowego cukru trzcinowego

Z ciasta powycinać kółka lub inne dowolne kształty, poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego ciastka nałożyć ok. pół łyżeczki dżemu. Boki posmarować wodą i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 10-15 minut.

2 komentarze:

  1. uwielbiam ciasto francuskie ! tylko, że mi nigdy nie przyszło do głowy żeby po prostu powycinać takie kołeczka! jakie to szybkie :-D zawsze jakoś finezyjnie zawijam ciasteczka i się wkurzam że za dużo czasu mi to zajmuje. a tu proszę; taki prosty sposób :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. czas to pieniądz ;) a dodatkowo taki przypieczony na wierzchu dżemik to sama poezja!

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!