poniedziałek, 7 listopada 2011
budyń czekoladowy bez mleka i czekolady
Banalny deser, ale jakże smaczny! Dzięki karobowi wygląda zupełnie jak normalny czekoladowy budyń, natomiast w smaku jest wyśmienity, zwłaszcza, gdy lubi się smak karobu. Ja akurat lubię :)
To także znakomita baza dla kremów do ciast, ciastek i tortów.
Wymieszajmy:
2 szklanki dozwolonego "mleka" (preparatu mlekozastępczego, mleka roślinnego etc.)
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki karobu
dużą szczyptę wanilii lub czubatą łyżeczkę cukru waniliowego
Wymieszane w garnku składniki powoli podgrzewać mieszając - do zagotowania. Gdyby zrobiły się grudki, nie panikować, tylko dalej mieszać, powinny się rozejść. A jeśli nie, zawsze zostaje nam blender, dzięki któremu błyskawicznie się ich pozbędziemy. Przelać do salaterek i odstawić do wystygnięcia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
czy można mąkę ziemniaczaną zastąpić np. ryżową lub orkiszową? (z powodu alrgii na kukurydzę)
OdpowiedzUsuńmiało być oczywiście z powodu alergii na ziemniaki :)
UsuńAnonimko, nie wiem. Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że ani na ryżowej, ani na orkiszowej się nie uda. Do budyniu musi być skrobia. A może możecie mąkę z tapioki? Na niej może się udać :)
UsuńA czy skrobia kukurydziana może być?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak.
UsuńWitam, czy mozna pominąć karob lub zastąpić go innym składnikiem (bardziej dostępnym w mniejszych miejscowościach:))
OdpowiedzUsuńmożna użyć kakao, o ile się nie jest na nie uczulonym...
Usuńczy Nutramigen można podgrzewać/zagotowywać? Nam lekarka mówiła że nie ale znalazłam dużo przepisów w których podgrzewa sie, gotuje lub nawet piecze na Nutramigenie Jak to jest w końcu z tym p.mleko...? ;)
OdpowiedzUsuńMożna. Może lekarce chodziło o utratę sztucznych witami dodawanych do tego preparatu. Ja pytałam kiedyś producentów p. mlekozastępczych, powiedzieli, że można piec, gotować etc.
Usuń