niedziela, 27 listopada 2011

bezglutenowy placek z jagodami bez jaj i mleka


Smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które zawsze wychodzi. Może przybrać postać placka, ale może też wystąpić jako muffiny. Niekoniecznie z jagodami - z innymi, niezbyt soczystymi owocami też jest pyszne. Nie ma zdjęcia, bo to przepis z kukbuka, z którego nie korzystamy od lat. Chowałam w nim przepisy w czasach, gdy syn mógł jeść zaledwie kilka produktów. Ciężko było...

Przygotujmy:

250 g Mix'u C firmy Schar
100 g cukru
250 ml soku owocowego lub dozwolonego "mleka"
łyżeczkę proszku do pieczenia
5 łyżek oliwy lub oleju
szczyptę soli
solidną garść umytych jagód (mogą być mrożone)

Wszystkie składniki prócz jagód ubić mikserem na gładką masę, przelać do natłuszczonej tortownicy lub innej formy i posypać jagodami. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec z termoobiegiem około godzinę.

24 komentarze:

  1. tak się panoszę po Twoim blogu ;-) trafiłam i tutaj i się zastanawiam, czy mogłabym użyć mieszanki mąki orkiszowej (ok 200 g, a na pewno 150 g) z mąką ziemniaczaną (50g)i ew ryżową, kukurydzianą itp. do 50g? patrzyłam na skład tego mixu i chciałabym coś podobnego ale nie kupnego. Przy okazji- bo mnie to nurtuje - od czego zależy czy dodajesz oleju a np. margaryny? nie można standardowo zastąpić oliwą margaryny? oczywiście nie mówimy o różnicy w smaku, ale o upieczeniu ciasta bez zakalca :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panosz się, panosz, jest mi bardzo miło :) Myślę, że możesz, tylko że orkisz ma gluten przecież... Ważne, żeby było coś, co zaimituje gluten w sensie klejenia ;) czyli np. Skrobia ziemniaczana albo kukurydziana. Sprawa oleju/margaryny wygląda tak, że czasem tłuszcz musi być stały - chodzi o konsystencję, musi po prostu "trzymać" składniki. A czasem nie i wtedy można olej czy oliwę. Ciastom zazwyczaj nie szkodzi płynny tłuszcz, ale już do ciasteczek potrzeba margaryny. Ale te ciasteczka melasowe są na oleju, czyli da się ;)

      Usuń
    2. ja mam nietolerancję na pszenicę (i trochę żyto), a nie na gluten, także ok. Co do margaryny/oleju - dzięki, będę wiedziała, że to wina oleju jak mi się będzie ciasto rozpadać ;-) ale swoją drogą zaopatrzyłam się w bezmleczną margarynę - teraz wiem, czemu było warto. Raz jeszcze dzięki!

      Usuń
    3. Eeeee... ale orkisz to pszenica, tyle, że stara odmiana. Szkoda, że nie bardzo możesz żyto, bo wypieki na mieszance mąki żytniej i owsianej (pół na pół) wychodzą świetne.

      Usuń
    4. A! Dorota, jeszcze mi się przypomniało, że w Lidlu jest jakaś bezmleczna margaryna, i że podobno są margaryny bez utwardzonych tłuszczy, chyba któraś Delma, muszę to sprawdzić.

      Usuń
    5. dzięki! lubię lidla, także poszukam. Teraz mam margarynę Palmę. Generalnie jak żyję unikałam margaryn i tylko okazjonalnie do wypieków, ale jak było napisane masło albo margaryna to zawsze wybierałam masło (bardzo lubię jego smak). Teraz teoretycznie masło też odpada, ale jak po długim czasie odstawienia włączyłam - trochę - to nie widzę szkodliwych efektów (albo sobie tak wmawiam ;-)tyle że nie chcę przesadzać. Także chętnie dowiem się o mniej "niedobrych" margarynach. a co do mąk - mam zamiar popróbować połączenie z owsianą tak czy siak - niedawno kupiłam razem z gryczaną, z ciecierzycy, ryżową i kukurydzianą - lubię testować takie różności ;-) i już powoli uczę się która do czego jest lepsza.

      Usuń
    6. Ja nie znosiłam margaryny, ale na bezrybiu... ;) Też zawsze masło, i też teraz jak trochę zjemy to nic się nie dzieje. Dobrze, że lubisz testować, bo trochę testów przed Tobą ;)
      Jak tylko dowiem się czegoś konkretnego o tych nieutwardzanych margarynach, to dam znać.

      Usuń
  2. A moge dac po prostu 250 g maki ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wydaje mi się, żeby wyszło na samej ziemniaczanej.

      Usuń
  3. Moge dac mieszanke maki kulurydzianej i ryzowej zamiast mixu c?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, ale trzeba też sypnąć jakiejś skrobi - kukurydzianej lub ziemniaczanej.

      Usuń
  4. Czy zamiast soku moze byc woda, ile dokladnie ma byc jagod, w jakiej formie pieczemy(wymiary), ile pieczemy jesli robimy muffinki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio robiłam to ciasto jakieś 8 lat temu, więc nie pamiętam, ale chyba było na niedużą tortownicę. Nie wiem, czy można zamienić na wodę, ale pewnie tak. Nie mam pojęcia, ile z tego wyjdzie muffinek, bo wielkościowo muffinka muffince nie równa, zależy od wielkości foremek.

      Usuń
  5. Czy jesli robimy muffiny, to jagody dajemy na wierzch, czy mieszamy z ciastem

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile pieczemy ciasto i w jakiej temperaturze jesli mamy stary piekarnik bez termoobiegu. Ile czasu pieczemu muffinki, jesli mamy mamy forme na 12 muffinek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro, ale nie mam starego piekarnika bez termoobiegu, ani formy na 12 muffinek, więc nie wiem.

      Usuń
  7. A jakieś pomysły na ciasto z rabarbarem??? :)))) teraz super sezon na takie pyszności :)))))) mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaaa, fakt. Można sobie podmienić jagody na rabarbar :)

      Usuń
  8. Synek ma uczulenie na jaja i mleko, ale nie ma problemu z glutenem. Czy zamiast mieszanki mak bezglutenowych można dać zwykłą mąkę tortową?

    OdpowiedzUsuń
  9. witam! jestem babcią półtora rocznej Hanusi ma bardzo wysoką alergię na mleko i jajka. proszę mi wyjaśnić co to jest 250g mixu firmy Schar

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bezglutenowa mieszanka do wypieków, szczegóły pod tym linkiem:
      http://bit.ly/2bY9QSq
      Ale jeśli Hanusia nie ma uczulenia na pszenicę lub gluten, to proszę użyć mąki orkiszowej lub pszennej bio.

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!