sobota, 1 października 2011

tort bez jajek i mleka waniliowo-karobowy


Nawet nieźle udaje tort czekoladowy z kremem waniliowym. Mam nadzieję, że mama Antka da znać, czy przepis wymyślony dla jej synka się sprawdził :) Krem jest dość zwarty, więc tort dobrze się kroi, ale jeśli ktoś woli bardziej kremowaty krem ;) niech przełoży tort masą z przepisu na błyskawiczną panna cottę. Ciasto nie jest niczym nowym, to po prostu karobowy "biszkopt", który znakomicie nadaje się do robienia tortów. To białe na wierzchu to masa cukrowa z przepisu z tego bloga, a to kolorowe, to ekologiczne żelki bez żelatyny Bio Planet. Masę robi się z pianek marshmallow, w skład których wchodzi żelatyna, ale mam dobrą wiadomość dla tych, co żelatyny nie mogą - w sklepach z żywnością bio można kupić marshmallows bez żelatyny - Natudis Eco Candy. 
I tak przygotować należy:

"biszkopt" karobowy podzielony na 3 lub 2 blaty
na krem:
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej 
2-3 szklanki wody
na masę cukrową:
400 g pianek marshmallow
ok. 1 kg cukru pudru
2-3 łyżki wody
trochę słodkiej herbatki do nasączenia (niekoniecznie)

Składniki na krem wymieszać i gotować od czasu do czasu mieszając, aż kasza się rozgotuje, czyli 20-30 minut. Posmarować blaty i złożyć. Pianki na masę rozpuścić z odrobiną wody (ja nie rozpuszczałam w kąpieli wodnej tylko po prostu w garnuszku na kuchence z płytą ceramiczną), a następnie stopniowo dodawać cukier puder, początkowo mieszając, potem zagniatając masę jak kruche ciasto. Masę rozwałkować podsypując mąką ziemniaczaną (nadmiar mąki usunąć, np. pędzelkiem) i ułożyć na torcie. By masa dobrze przylegała do ciasta, trzeba ciasto posmarować cienką warstwą kremu lub zwilżyć mokrymi dłońmi. Ubierać tort wedle gustu - żelkami, cukierkami, cukrowymi figurkami etc.

Zapraszam do Veggie na świetny konkurs Przepisy Wielkanocne! Dodaj swój wegański lub wegetariański przepis, a być może dostaniesz fajną nagrodę :)

6 komentarzy:

  1. czy masz może namiary na sklep w którym można kupić pianki marshmallows bez żelatyny? ja niestety nie mogę znaleźć :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te, o których piszę kupowałam kiedyś w Smaku Natury w Warszawie, ale są też pewnie w innych sklepach eko.

      Usuń
  2. Hej jestem Gosia. Chce zrobić tort dla mojego alergika na 2-ie urodziny. Przeważnie do wszystkich wypiekow używa pani octu balsamicznego, ale są różne rodzaje jaki będzie najlepszy (w domu mam winny) czy może być? I jeszcze jedno pytanie odnośnie mleka Bebilon pepti do masy czy można je zagotowac?

    OdpowiedzUsuń
  3. Może nie "paniujmy" sobie :)
    Gosiu, myślę, że ocet winny może być. Pytałam kiedyś o gotowanie bebilonu panią z infolinii producenta i uzyskałam info, że można gotować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje za info, w pierwszy dzień świat będę robić urodzinki. Jak znajdę czas chwilke to napisze jak gościom smakował:D. Proszę trzymaj kciuki żeby się udał. Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych świat;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie trzymam kciuki. I 100 lat dla Szanownego Jubilata :)
      Wesołych Świąt!

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!