czwartek, 27 października 2011

naleśniki bez jajek i mleka


Cieniutkie i chrupiące, dobre na słodko, dobre na wytrawnie. I bardzo łatwe w przygotowaniu.

A zatem przygotujmy:

2 szklanki mąki
3 szklanki wody gazowanej
łyżkę oleju
płaską łyżeczkę proszku do pieczenia bio
płaską łyżeczkę soli
pół łyżeczki cukru

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być nieco bardziej płynne niż na zwyczajne naleśniki. Teflonową patelnię wysprejować olejem (lub cieniutko nim posmarować) tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika. Smażyć cienkie placuszki, z obu stron. Podawać z owocami, polane roślinną śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym lub innym nadzieniem, mięsnym czy warzywnym - jak kto lubi.

Moja książka jest teraz także dostępna w sklepie alergica.pl!
I w księgarni JakWyżej oraz Coryllus
Stacjonarnie w warszawskim CM Strefa Zdrowia, FOTO-MAG przy stacji metra Stokłosy oraz księgarni Latarnik przy ul Łódzkiej 8 w Częstochowie.

Smakołyki zapraszają na swój fanpejdż!

64 komentarze:

  1. A ile naleśniczków wychodzi z podanej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, nie pamiętam dokładnie, i nie liczę, ale raczej niemało ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak się właśnie zastanawialam czy można bez mleka naleśniki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Anonimko, robiłaś, smakowały? To bardzo się cieszę :D

      Usuń
    2. Skąd wiesz że to kobieta "Anonimko", "Robiłaś"

      Usuń
  5. barrrdzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  6. A może byc zwykła woda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, naleśniki mogą jednak wtedy ucierpieć na puszystości ;)

      Usuń
  7. Ale czemu teflonowa patelnia? Dramat. Używamy najzwyklejszej czyli żeliwnej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czemu dramat? :) Żeliwna patelnia nie jest najlepszym rozwiązaniem dla kuchni z płytą ceramiczną, używam więc patelni teflonowych i ceramicznych.

      Usuń
  8. A czy mąka może być inna niż pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobne naleśniki robiłam w "czasach bezglutenowych" z Micu C, ale czy np. z mąki żytniej czy owsianej da się takie zrobić to niestety nie wiem.

      Usuń
  9. Pycha super - niestety ale muszę o tych naleśnikach mówić w samych superlatywach :D Naprawde smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, Anonimko.
      A dlaczego niestety? ;)

      Usuń
  10. ok 10 sztuk (cienkich)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, tylko nie wiedzieć czemu rozpadają mi się na patelni :( Ale nawet takie nieładne, porozrywane, też są pyszne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na patelni? Może za dużo tłuszczu? Może za grubo ciasta? Zupełnie nie wiem, co się mogło stać... Może spróbuj z minimum tłuszczu i cieniutkie, muszą wyjść :)

    OdpowiedzUsuń
  13. tak mi się chce naleśników, a jestem na diecie bez mlecznej. jak synuś uśnie to zaraz idę robić, aż mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne! Już kolejny raz je przyrządzam. Poza tym, że jest to jedyny przepis który mi wychodzi, to sa one niesamowicie delikatne, puszyste i pyszne.. Wspaniałe z nadzieniem szpinakowym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, bardzo dziękuję za komentarz :) Cieszę się, że smakują. Może dasz zdjęcie na Waszą Galerię? :)

      Usuń
  15. hej, zmieszałam mąkę kukurydzianą i gryczaną i wyszły świetne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, genialny pomysł! :)
      Bardzo dziękuję!

      Usuń
  16. Jak tylko wstanie dzień to idę ribić na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naleśniczki z rana jak śmietana ;)

      Usuń
  17. O LoL one są zajebisteee.....

    OdpowiedzUsuń
  18. naleśniki zrobione, pychotka!!:) zrobiłam z wodą niegazowaną i wyszły bardzo fajne:) u mnie połowa ze szpinakiem, połowa na słodko:) powiem szczerze, że trafiłam na tego bloga przypadkiem (jestem mamą na diecie bez mlecznej bo mój maluch to alergik) i jestem zachwycona ilością smakołyków, które mogę zrobić :) mam już całą listę! dziękuje za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, dziękuję :) A może dasz ich zdjęcie na galerię?

      Usuń
    2. dziś już zrobiłam zdjęcie, zaraz wyśle :)

      Usuń
  19. wlasnie zajadam sie tymi superpostnymi nalesnikami, ale sa rewelacyjne! dziekuje Ci za ten przepis..
    moja młoda ma na cos uczulenie i juz 3 tydzien jem same indyki z marchewka, ryzem, buraczkami i jablkami..
    nalesnikowy deserek jest mila odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, bardzo dziękuję!
      Nie podoba mi się tak mocne ograniczenie Twojej diety, zwłaszcza, że ryż i jabłko potrafią być alergenem, i to niezłym. Jedz wszystko prócz klasycznych alergenów, bo mogą się pojawić niedobory! Cukinię, szparagi, jagody, quinoa, grykę, perliczkę, gęś... jest tyle rzeczy do jedzenia!

      Usuń
    2. Patysko, marchew i indyki tez moga uczulac.. ostanio pilam sok z buraczkow cz. a Młodej jednoczesnie podawałam marchew tarta /bo zaczyna miec coraz mniej zelaza/ i objawy alergii nasilily sie.. :( masakra z tymi alergiami! a moze jakies przepisy z kaszy jaglanej? wlasnie gotuje i nie wiem co dodac :)

      Usuń
    3. Mogą, mogą :/ Do jaglanki sporo rzeczy można dodać, pyszna jest na słodko, z suszonymi owocami, kaszotto z cukinią lub szparagami można z niej zrobić :)

      Usuń
  20. MNIAM PYCHOTKA !!! Szybkie w przygotowaniu około 5 min upieczenie zeszło mi około 30 min i wyszło mi około 9 naleśników. Mam 12 lat i samej udało mi się je przygotować robiłam wszystko według przepisu lecz babcie troszkę rozbolał brzuch nie wiem dlaczego, na nic nie ma uczulenia... ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za dużo tłuszczu albo za mocno przysmażyłaś?
      Dziękuję!

      Usuń
    2. Możliwe... Nie ma za co :) Pozdrawiam

      Usuń
  21. A czy mozna ich nie miksować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, ale myślę, że dobrze wymieszane ciasto też zadziała.

      Usuń
  22. Zamiast jajek można dodać mielone siemię lniane, bo ma podobne właściwości do jajek, czyli skleja i uelastycznia naleśniki, a do tego jest zdrowe. Zamiast cukru zwyklego dodaję cukier wanilinowy :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. wyszedł mi tylko 1 naleśnik! żaden następny już nie... Wszystko według przepisu, nie mam pojęcia co jest!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przywierają! :(

      Usuń
    2. Hmmm... a patelnia jest teflonowa?

      Usuń
    3. Do licha :( To nie wiem... To może spróbuj jednak pryskać patelnię olejem przed każdym następnym naleśnikiem?

      Usuń
  24. Te naleśniki są w sam raz dla kogoś z alergią na okrucienstwo wobec zwierząt. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Rewelacja! nie spodziewałam sie ze mogą tak dobrze smakowac!

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie wiem co mogę jeść moja 5tyg córka ma refluks żołądka, proszę napiszcie co mogę jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to pytanie znalazłoby konkretną i pomocną odpowiedź na jakiejś stronie o refluksie. A lekarze nic nie mówili?

      Usuń
    2. Z tego wszystkiego nie zapytałam ale jutro idę z malizną do lekarza to dopytam :)

      Usuń
  27. Czy wyjdą naleśniki bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, bo nie robiłam bez proszku, ale myślę, że wyjdą :)

      Usuń
  28. Dzięki za przepis, chciałem zrobić naleśniki bez jajek, a w trakcie okazało się jeszcze iż mam skandalicznie mało mleka :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. właśnie mąż wypróbował przepis i jest genialny! w końcu jakaś odmiana w mojej diecie bez jaj i mleka :) mniaaam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)
      Dziękuję!

      Usuń
  30. Zamiast jajek banana . Super naleśniki.

    OdpowiedzUsuń
  31. Witam. Mam takie pytanko- co by się stało gdyby do zwyczajnego przepisu na naleśniki nie dodać mleka?

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!