poniedziałek, 17 października 2011

gofry bez mleka i jajek


Wyjątkowo smakowite, puszyste w środku i chrupiące gofry. Mój tata, wielki gofrojad, zjadł i powiedział, że pyszne. I rzeczywiście, są równie smaczne jak gofry tradycyjne.

Przepis na te gofry znajdziecie w mojej książce "100 smakołyków dla alergików", którą to książkę możecie kupić w księgarni JakWyżej.

17 komentarzy:

  1. Cześć,
    a po co ocet balsamiczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Anonimko!
      Żeby ładnie rosły - spulchniacze potrzebują czegoś kwaśnego :) Do wypieków bez jajek warto dodawać czegoś kwaśnego, octu balsamicznego lub innego naturalnego (np.jabłkowy), albo soku z cytryny, jeśli cytrusy nie są wykluczone z diety.

      Usuń
  2. Hej a czy do tych gofrow mozna nie dodwac tego octu balsamicznego??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzebne jest coś kwaśnego, żeby gofry rosły, nie musi być balsamico,może być jabłkowy, albo sok z jakichś kwaśnych owoców, np. porzeczek.

      Usuń
  3. A syrop klonowy czym można zastąpić???Pozdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można po prostu dać więcej cukru pudru.

      Usuń
  4. A czy do takich gofrów można użyć mąki bezglutenowej np. kukurydzianej, gryczanej albo ryżowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, nie wiem, ale zawsze warto spróbować. Może się udać, jeśli mieszanka mąk bezglutenowych będzie miała w sobie coś, co zastąpi "klejące" właściwości glutenu, np. jakąś skrobię lub mielony len czy szałwię hiszpańską.

      Usuń
  5. Witam.Robilam gofry z przepisu..faktycznie sa chrupiace.Mam jednak problem z odklejeniem ich od gofrownicy.Czy ty za kazdym razem smarujesz jakims tłuszczem maszynke?A i otwierasz w polowie czasu robienia sie gofra,zeby wode odparowac?Takie sa zalecenia producenta gofrownicy.Kupilam ja dopiero dzisiaj i dopiero sie jej uczę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie otwieram, pierwsze słyszę o czymś takim. Za każdym razem smaruję leciutko.

      Usuń
  6. Witam! czy zamiast proszku do pieczenia można dodać sody oczyszczonej?

    OdpowiedzUsuń
  7. przepraszam, czy przepis można uzyskać tylko z książki czy może mogłaby Pani podać na blogu. Chciałabym je zrobić mojemu alergikowi. Przepisy które tutaj czytam dodały mi wiary, że z alergią można żyć.

    OdpowiedzUsuń
  8. dopiero dziś doczytałam Pani prośbę o podpisywanie komentarzy. W takim razie jeszcze raz ogromnie proszę o podanie przepisu na te gofry, bo grzebie w całym internecie i tylko Pani przepis wydaje sie być tym którego szukam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Ewo, przepis jest dostępny w książce, w związku z tym opublikowanie na go blogu byłoby trochę nie w porządku wobec osób, które ją kupiły. Mam nadzieję, że Pani zrozumie.

      Usuń
    2. Oczywiście,że rozumię i też zamierzam Pani książkę kupić, bo przepisy zamieszczone na blogu, z których korzystam od jakiegoś czasu sa świetne. Dziękuje bardzo za odpowiedź. A chciałam zapytać jeszcze czy w przyszłości planuje Pani opublikować przepisy na dania "niesłodkie"?. Pozdrawiam Noworocznie

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję.
      Mam taki plany, ale raczej bardzo dalekie.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!