niedziela, 18 września 2011

tort bez jajek i mleka bananowo-malinowy


Niestety nie będzie zdjęcia przekroju, bo torcik był na zamówienie dla "Bliźniaków-Biedaków", nie wiem też, czy był dobry, ale podobno smakował. Mam nadzieję, że czystą kurtuazją opinia owa nie jest ;) No i nie był szczytem wypieszczenia, elegancji i wykwintu, bo musiałam go zrobić "na cito". Prawdę powiedziawszy to po prostu wariacja na temat ciasta bananowego, umajonego a'la Sacher i przybranego lukrem. Ale nawet nieźle to wszystko wyglądało... no i błyskawicznie się robiło.

Potrzebne będzie:

ciasto bananowe upieczone w tortownicy
szklanka dżemu malinowego lub innego dozwolonego
słodka herbatka do nasączenia (niekoniecznie, ja nie nasączyłam)
szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczki masła klarowanego
wrzątek

Ciasto po ostudzeniu przekroić tak, jak się kroi biszkopt na blaty tortowe - jeśli ciasto dobrze wyrosło, można przekroić na 3 części, jeśli mniej, to po prostu na pół. Części ciasta posmarować dżemem, złożyć, lekko docisnąć. Z cukru, masła i wrzątku utrzeć dość gęsty lukier, polać nim ciasto i, nim lukier zastygnie, ubrać torcik czym kto może - u nas były to ekologiczne żelki owocowe bez żelatyny, ale można też poszaleć z kolorowymi posypkami, cukrowymi figurkami czy też czym bądź i czym kto może.

Zapraszam do Veggie na świetny konkurs Przepisy Wielkanocne! Dodaj swój wegański lub wegetariański przepis, a być może dostaniesz fajną nagrodę :)

6 komentarzy:

  1. Wlasnie zrobilam tort bananowy, tylko zamiast lukru przelozylam serkiem philadelphia wymieszanym z cukrem pudrem. Wyglada super, a jak smakuje juz niedlugo sie przekonamy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, mam nadzieję, że będzie smakować :)
      Dziękuję!

      Usuń
  2. tort dla alergika - bez mleka a z masłem? że niby masło to nie jest z mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, ponieważ w przepisie jest mowa o maśle klarowanym. Dokładnie sklarowane masło jest bezpieczne, o ile spożywająca je osoba nie ma ciężkiej alergii na mleko i pochodne. Pisząc "ciężkiej", mam na myśli postać z reakcjami anafilaktycznymi nawet na śladowe ilości białek mleka w produktach.

      Usuń
    2. CZy dostępnę w sklepach masło klarowane mozna użyc do tego pzrepisu? czy lepiej samemu sklarować? Jeśli opcja nr 2 prosze podać przepis..z góry dziękuje Mama Alergika

      Usuń
    3. Nie używam dostępnego w sklepach masła klarowanego, bo do końca mu nie ufam. Może niesłusznie. Przepis na masło podałam tutaj: http://www.smakolykialergika.pl/2011/04/maso-klarowane.html

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!