piątek, 16 września 2011

jabłka w bezglutenowym cieście

Zdjęcie kiedy indziej, bo nim zdążyłam zrobić, jabłka zniknęły ;) Fajna rzecz nie tylko na deser, ale też, na przykład, jako danko na podwieczorek. Danko, dodam, błyskawiczne. I zdrowe. Posypane cukrem pudrem - pyszności, a polane syropem klonowym - poezja!

Przygotujmy:

2 jabłka (typu Szara Reneta)
3-4 łyżki Mixu C Schar'a
1 łyżeczka oleju
zimna woda
szczypta soli
olej do smażenia
syrop klonowy, melasa lub cukier puder

Jabłka obrać i pokroić wrzesz na plasterki o grubości 1 centymetra. Usunąć gniazda nasienne - z plastra zrobi się kółko z dziurką. Mix C wymieszać z tłuszczem, solą i wodą. Wody należy stopniowo dolewać do momentu, aż ciasto uzyska konsystencję nieco gęstszą niż ciasto na naleśniki. Na patelni rozgrzać olej, maczać w cieście plasterki jabłek i smażyć aż lekko się zezłocą, raz przewracając. Przed podaniem polać syropem klonowym, posmarować melasą lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!