wtorek, 5 lipca 2011

placek z jagodami i kruszonką


Klasyk czerwcowych podwieczorków ;)

Wystarczy wziąć:

ciasto drożdżowe:
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1-2 szklanki letniej wody
szczyptę soli
miąższ z 1/4 laski wanilii
20 g świeżych drożdży
1/2 szklanki rozpuszczonego klarowanego masła

szklankę jagód

kruszonka:
60 g mąki
30 g cukru
30 g klarowanego masła
szczyptę soli

Przygotować ciasto drożdżowe - z pół szklanki wody, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić zaczyn, gdy ruszy wyrobić z resztą składników i odstawić w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Składniki kruszonki wymieszać i wyrobić na sypko, odstawić do lodówki. Jagody umyć i dobrze osączyć na sicie. Tortownicę natłuścić, wyłożyć ciasto drożdżowe i odstawić, by jeszcze raz trochę podrosło, następnie posypać jagodami i kruszonką i wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika (bez termoobiegu 175 stopni). Piec 30-40 minut, można po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Kilka uwag:
1. Napisałam, że potrzeba 1-2 szklanek wody, ponieważ ilość zależy od tego, ile "weźmie" mąka. Ciasto nie powinno być jednak zbyt wolne, bo nie "udźwignie" jagód i kruszonki.
2. Bardzo ważne: dokładnie osączyć jagody! Inaczej może się zrobić zakalec.

6 komentarzy:

  1. a czy można dodać jagód mrożonych? czy wyjdzie zakalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, podejrzewam, że pewnie nie wyjdzie zakalec, najwyżej wokół jagód ciasto będzie wilgotne :)

      Usuń
  2. Patyska a czy można zwykłą mąkę zastąpić bezglutenową Schar mix C w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można, bo niemal każdy przepis da się dostosować do potrzeb bezglutków :)

      Usuń
  3. Witam serdecznie, czy zamiast klarowanego masła można dac olej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno, do ciasta drożdżowego tak, ale do kruszonki nie - do niej margarynę bezmleczną.

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!