wtorek, 5 lipca 2011
placek z jagodami i kruszonką
Klasyk czerwcowych podwieczorków ;)
Wystarczy wziąć:
ciasto drożdżowe:
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1-2 szklanki letniej wody
szczyptę soli
miąższ z 1/4 laski wanilii
20 g świeżych drożdży
1/2 szklanki rozpuszczonego klarowanego masła
szklankę jagód
kruszonka:
60 g mąki
30 g cukru
30 g klarowanego masła
szczyptę soli
Przygotować ciasto drożdżowe - z pół szklanki wody, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić zaczyn, gdy ruszy wyrobić z resztą składników i odstawić w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Składniki kruszonki wymieszać i wyrobić na sypko, odstawić do lodówki. Jagody umyć i dobrze osączyć na sicie. Tortownicę natłuścić, wyłożyć ciasto drożdżowe i odstawić, by jeszcze raz trochę podrosło, następnie posypać jagodami i kruszonką i wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika (bez termoobiegu 175 stopni). Piec 30-40 minut, można po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Kilka uwag:
1. Napisałam, że potrzeba 1-2 szklanek wody, ponieważ ilość zależy od tego, ile "weźmie" mąka. Ciasto nie powinno być jednak zbyt wolne, bo nie "udźwignie" jagód i kruszonki.
2. Bardzo ważne: dokładnie osączyć jagody! Inaczej może się zrobić zakalec.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
a czy można dodać jagód mrożonych? czy wyjdzie zakalec?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować, podejrzewam, że pewnie nie wyjdzie zakalec, najwyżej wokół jagód ciasto będzie wilgotne :)
UsuńPatyska a czy można zwykłą mąkę zastąpić bezglutenową Schar mix C w tym przepisie?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można, bo niemal każdy przepis da się dostosować do potrzeb bezglutków :)
UsuńWitam serdecznie, czy zamiast klarowanego masła można dac olej?
OdpowiedzUsuńAnno, do ciasta drożdżowego tak, ale do kruszonki nie - do niej margarynę bezmleczną.
Usuń