wtorek, 19 lipca 2011

crumble wiśniowy


Szybki i smaczny deser - i na zimno, i na ciepło z lodami waniliowymi. Zamiast wiśni można użyć śliwek, jabłek czy brzoskwiń.

Potrzebne będzie:

500 g wiśni
3-4 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
na kruszonkę:
70 g klarowanego masła
60 g płatków owsianych
60 g mąki
60 g cukru trzcinowego

Kruszonkę wyrobić na sypko, owoce umyć, wydrylować, posypać cukrem, mąką i cynamonem, wymieszać. Formę do zapiekania lub płaską, niedużą blachę natłuścić, wyłożyć owoce, posypać je kruszonką. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. I zajadać - pyszne i zdrowe :)

2 komentarze:

  1. pyszne! mój crumble był jabłkowy i smakował wyśmienicie. dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!