piątek, 24 czerwca 2011

piernik


Kiedyś wydawało mi się, że piernik bez miodu i mleka to barbarzyństwo. No cóż, punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Pokombinowałam, a to, co z tego wyszło okazało się całkiem całkiem. Dodam, że "całkiem całkiem" jest komplementem, jeśli pada z ust miłośnika prawdziwych pierników ;)

Przepis na ten piernik znajdziecie w mojej książce "100 smakołyków dla alergików".

18 komentarzy:

  1. witam , te jabłka to surowe maja być czy takie rozgotowane , bardzo zaciekawił mnie ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. jabłka mogą być jakie bądź ;) starte surowe, ze słoiczka lub uprażone, czyli rozgotowane. najłatwiej dać ze słoiczka dla niemowląt. te pół szklanki uprażonego to wychodzi tak mniej więcej z jednego, raczej większego jabłuszka. a! i jeszcze coś, co może być ważne - surowe jabłko jest mocniej wyczuwalne smakowo w cieście niż rozgotowane, dlatego ja wolę dodawać te drugie.
    dasz znać czy smakowało, jeśli zrobisz?
    dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za wyczerpująca odpowiedz
    dam znać , jeszcze nie wiem czy na 100% będę robić , bo jeszcze ustalam menu ,ale mam ten piernik na liście

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,czy masło klarowne mogę zastąpić margaryną bez mleczną?Mój synek uczulony jest na wiele rzeczy,a ten piernik to zbawienie na te święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piernik rewelka :):):) Mój synek zachwycony :):):) DZIĘKUJE PATYSKA :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, nawet nie wiesz, jak się cieszę :) Bardzo dziękuję! :-*

      Usuń
  6. o rety , piernika na świeta niestety nie będzie:( mój wyszedł twardy jak kamień buuu, nie wiem co źle zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, bardzo mi przykro :( On nie jest bardzo puszysty, ale w żadnym razie nie powinien być jak kamień.

      Usuń
  7. WESOŁYCH ŚWIĄT :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie Anonimko! Szkoda, że nie znam Twojego imienia ;)

      Usuń
  8. ten kamieniasty piernik to wyrób Kasi B :) hihi
    kuzynka podpowiedziała żeby zamrozic i rozmrozić może zmięknie
    a barszczyk pyszny wyszedł :) dziękuję raz jeszcze za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmm... ciekawe, co poszło nie tak... To może pyknij tego ciotki Krychy?

      Usuń
  9. dziś już nie dam rady:) ale rogaliki z makiem wyszły mi pyszne, fotki na facebooku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma. Nie widzę żadnych rogalików na Twoim profilu :(

      Usuń
  10. są w albumie idą świeta, razem z Wojtusiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. PRZEPRASZAM ŻE SIĘ NIE PRZEDSTAWIŁAM :) MAM NA IMIĘ MONIKA :)DZIĘKI ŻE JESTEŚ :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, nic nie szkodzi :) Ja też się cieszę, że jesteś i zapraszam do korzystania z przepisów. W razie czego pytaj w komentarzach lub pisz maila :)

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!