środa, 25 maja 2011

piszinger alias wafelki


Nieprzyzwoicie łatwy w przygotowaniu i bezwstydnie smakowity.

Wystarczy mieć:

wafle tortowe
melasę z buraków

A dalej jak zwyczajny piszinger - smarujemy wafle melasą, nakładamy jeden na drugi, zawijamy w folię aluminiową, obciążamy księgą i czekamy kilka godzin, aż się "przegryzie". Jeśli chcemy wafelki to kroimy na wafelki, jeśli piszinger - odkrawamy po kawałku, gdy nas najdzie ochota, by przekąsić.

Kilka uwag:
1. Wybierając wafle należy dokładnie czytać etykiety, sprawdzając, czy na pewno nie ma w składzie mleka lub jaj.
2. Robiąc piszinger w wersji dla bezglutków używamy wafli bez glutenu, np. z oferty firmy 3Pauly.
3. Można zastosować dowolną masę do przekładania wafli, ale polecam melasę z buraków - jest bogata w składniki mineralne, także wapń, jakże cenny dla organizmu na diecie bezmlecznej.
4. Jeśli dieta pozwala, melasę można wzbogacić dodając np. chałwę.

2 komentarze:

  1. Witam ;) czy może być melasa z trzciny cukrowej ? Nie moge nigdzie dostać u mnie w mieście buraczanej
    Magda z Zamościa

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!