sobota, 14 maja 2011

lody waniliowe bez mleka i jaj


Dobrze udają zwyczajne lody waniliowe, są bardzo łatwe w przygotowaniu, smakują i na patyku, i jako deser z owocami, i jako dodatek do ciasta. Wydaje mi się, że lód waniliowy dla alergika to nie lada gratka, więc warto je robić, zwłaszcza latem.

Potrzebne będzie:

200 ml śmietanki ryżowej
czubata łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
miąższ z 1/4 laski wanilii

Wymieszać wszystkie składniki i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gdy masa wystygnie, wlać ją do foremek na lody i zamrozić. Gotowe.

Kilka uwag:
1. Masa ze śmietanki i cukru może być bazą dla lodów o innym smaku - wystarczy dodać zmiksowane owoce, syrop klonowy (dać wtedy mniej cukru), a dla dorosłych alergików kawę, alkohol etc.
2. Można użyć innej śmietanki roślinnej (np. owsianej), ale lody robione na ryżowej nadają się dla bezglutków.
3. Zamiast śmietanki roślinnej można użyć preparatu mlekozastępczego - trzeba jedynie pamiętać, by otrzymana mieszanka była nieco bardziej nasycona "mleczkiem" oraz o tym, by jej zbyt mocno nie podgrzewać.
4. Jeśli przygotowujemy lody nie w foremkach, tylko w większym pojemniku, trzeba nimi od czasu do czasu, podczas zamrażania, "zakręcić" tak jak klasycznymi lodami (mikserem, widelcem etc.)
5. Ze składników w ilościach jak w przepisie wychodzą 3 lody mrożone w klasycznych pojemniczkach z patykami z Ikea.

4 komentarze:

  1. Pierwsze siedza w zamrazarce :) Mam nadzieje, ze ladnie sie zmroza i beda smaczne. Sama masa byla pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam taką nadzieję ;)
      Dziękuję Eerpse!

      Usuń
  2. witam, a czy można użyć śmietanki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!