niedziela, 1 maja 2011

ciasteczka ryżowe bezglutenowe


Słodziutkie i tłuściutkie, ciągnące się i chrupiące jednocześnie. Bardzo mniamuśne, taka trochę beza dla alergików. Zawsze robię je ze zwykłego kleiku ryżowego, ale może warto poeksperymentować z kaszkami smakowymi, np. bananową czy gruszkową. Albo dodać wanilii, czy tam czego dusza zapragnie.
Potrzebujemy:

100 g kleiku ryżowego
1/3 szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
lodowatej wody
dowolnej marmolady

Masło trzeba dokładnie wetrzeć palcami w kleik wymieszany z cukrem i proszkiem. Masę podlewamy wodą, ale z wielkim umiarem, tyle tylko, żeby się składniki skleiły. Mocno ugniatamy ciasto zbijając je w kulę, a następnie odrywamy po kawałku, toczymy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą kuleczkę wrażamy mały palec, a w powstałą w ten sposób dziurkę - odrobinę marmolady. Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy do niego ciastka na 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy 5-10 minut, aż kulki będą lekko złociste, a marmolada apetycznie zapieczona. I gotowe!

Kilka uwag:
1. Woda musi być baaaardzo zimna, a ugniatanie silne, by użyć jej jak najmniej - gdy wody będzie zbyt dużo, ciasteczka się po prostu rozpłyną podczas pieczenia.
2. Najsmaczniejsze są następnego dnia - wtedy stają się bardziej miękkie i ciągnące wewnątrz, choć ich skórka wciąż chrupie, rzecz jasna.
3. Pieczone bez proszku wychodzą twardsze i mniejsze. Ja wolę z proszkiem, ale jeśli pieczemy je dla malucha, to lepiej proszek pominąć.
4. Smakiem tych ciasteczek mogą się cieszyć osoby na diecie bezglutenowej, trzeba tylko pamiętać, by piec je na proszku do pieczenia przeznaczonym dla bezglutków.
5. Ciasteczka można odtłuścić kładąc je jeszcze ciepłe na ręczniku papierowym.

10 komentarzy:

  1. Witam:), mam pytanie odnośnie kleiku ryżowego- co to jest? :D czy to jest kleik, który kupuje się dla dzieci? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, tak, to jest taki kleik dla dzieci :) Można też zrobić na jaglanym, kukurydzianym i tak dalej.

      Usuń
  2. a czy można zamiast masła klarowanego dodać margaryny bezmlecznej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście, będą nawet lżejsze :)

      Usuń
  3. a czy zamiast kleiku ryżowego może być mąka ryżowa...???

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy zamiast masła można dać olej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, ale można dać bezmleczną margarynę czy inny tłuszcz stały - może kokosowy?

      Usuń
  5. Zrobiłam i wyszły przepyszne!!! chociaż bardzo twarde. Dałam chyba za mało wody, bo ugniatając tłuszcz przeciekał mi przez palce, a masa wcale się od tego bardziej nie lepiła. Wyszły okrąglutkie kulki, które podczas pieczenia w ogóle nie zmieniły kształtu (jedynie troszkę bardziej popękały). Użyłam też wody w temp. pokojowej. Może to też duży błąd i stąd trudności z zagnieceniem? Czy powinnam użyć więcej wody jednak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Te ciasteczka są twardawe, a najważniejsze, to żeby użyć lodowatej wody :)

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!